Wicher Naberman

pyth

Wicher Naberman werd geboren in 1943 in Enschede.
Tijdens zijn jeugd en schooltijd woonde hij in Amsterdam.
Hij studeerde aan het Opleidingsinstituut voor Tekenleraren (de voormalige Rijksnormaalschool), toentertijd gevestigd in een bijgebouw van het Rijksmuseum.
Na voltooiing van die opleiding studeerde hij enkele jaren bouwkunde aan de Technische Universiteit in Delft. Gelijktijdig ging hij werken als docent tekenen bij respectievelijk het VWO, een opleidingsschool voor kleuterleidsters en een pedagogische academie in Rotterdam.
In 1978 verhuisde hij met zijn gezin naar Welsum, een dorpje aan de linker IJsseloever. Hij ging werken als leraar tekenen, schilderen en vakdidaktiek bij de Opleidingsschool voor Kleuterleidsters in Apeldoorn, de Pedagogische Academie in Deventer en de Nieuwe Lerarenopleiding Ubbo Emmius in Groningen.

In de tachtiger jaren ontstond belangstelling voor het bewegende beeld. In Groningen en Amsterdam werden opleidingen gevolgd in computeranimatie en voor docent audiovisuele vormgeving.
In het begin van de jaren negentig was Wicher mede-oprichter en coördinator van de vakgroep audio-visuele vormgeving van de Faculteit Onderwijs van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden. Hij ging les geven in o.a. fotografie, filmische vormgeving en videomontage.

Samen met Tineke Metz maakte hij de video-installatie ‘een Waddeneiland’, tentoongesteld in Rijksmuseum het Princessehof te Leeuwarden. De computeranimatie ‘Ontwerp voor een interactieve monumentale sculptuur aan de Waddenzee’, gemaakt in 1991, werd vertoond op festivals in de Verenigde Staten, Canada, Japan, Frankrijk en Oostenrijk.
In 1997 werden de onderwijsactiviteiten beëindigd. Vanaf die tijd produceerde Wicher samen met Tineke Metz documentaires en voorlichtingsfilms.

De foto’s van de reeks ‘De linker IJsseloever tussen Deventer en Zwolle’ werden gemaakt tussen januari 1979 en maart 1987. In 2001 werden de honderden negatieven ‘herontdekt’, in de computer bewerkt en uitgeprint. Zestig foto’s werden geselecteerd en thematisch verdeeld over 12 series. In 2003 werden aan een gedeelte van de foto’s teksten van Etty Hillesum toegevoegd. De 22 foto’s werden verdeeld in 5 series. en o.a. tentoongesteld in Deventer, Apeldoorn en Groningen.
Vanaf 2004 werden nieuwe foto’s in kleur gemaakt van het IJssellandschap. In de computer werden ze bewerkt tot grote panoramafoto’s.
In 2013 werd een opdracht uitgevoerd voor Hyatt Place Amsterdam Airport Hotel in Hoofddorp. In alle 160 gastenverblijven kwamen 2 foto’s van het IJssellandschap te hangen. In de 12 lifthallen kwamen grote foto’s van 600 x 240 cm.
Voor het Mercure Amsterdam City Hotel werd een foto gemaakt van 1250 x 300 cm.

In 2015 werden de fotografische en filmische activiteiten op een laag pitje gezet en werden de tekenactiviteiten weer opgepakt.

Scroll naar boven